Salaspilsi memoriaalist kui Nõukogude okupatsioonirežiimi ideoloogia sümbolist.

Salaspils nometne pēc nodedzināšanas. 1944. gada rudens. Avots: Latvijas Kara muzejs.

Kirjeldus kirjeldab ilmekalt mälestuspaiga politiseerimist ja selle rolli Nõukogude Liidu ideoloogias. Tekstis on kirjas, et üks peamisi eesmärke on võidelda "fašismi taassünniga". See näitab, et jõupingutused ideoloogilise infrastruktuuriga kommunistlike kuritegude varjamiseks ja eriarvamuste ärahoidmiseks jätkuvad. Mälestuspaigad, Nõukogude armee kalmistud ja muuseumid ning erinevad kultuuriüritused põlistasid müüti "Läti vabastamisest" ja "Vennast Nõukogude Liidust". Natsikuritegude fakte kasutades loodi äraspidine vaade Teise maailmasõja sündmustele Lätis.

"(..) Salaspilsi ansambli territooriumil on igal aastal Saksa fašismiohvrite mälestuspäev" Seda ei tohi unustada ". Traditsiooniks on saanud, et see päev koos suure miitinguga toimub alati juulis – eelmisel pühapäeval enne Nõukogude Läti asutamise aastapäeva. Seejärel kogunevad Salaspilsisse tuhanded töölised ja endised vangid. Viimased jõuavad ansambli territooriumile paar tundi enne miitingut. Neil on omavahel palju arutada. Näha on sõbralikke, liigutavaid kohtumisi, sest kunagisi kannatajaid on saabunud mitte ainult vabariigi kõikidest rajoonidest, vaid isegi Moskvast, Leningradist, Valgevenest ja Leedust. Igal aastal registreeritakse endised vangid, kontrollitakse nende aadresse ja küsitakse, kas keegi on veel otsitavatest kadunud liikmetest teada saanud. Seda kõike korraldab ja teeb endiste poliitvangide rühma büroo, mis töötab Nõukogude sõjaveteranide komitee Riia sektsioonis. Praegu on grupis registreeritud 500 endist vangi. Rühma liikmed peavad peamiseks ülesandeks võitlust fašismi taastekke vastu. Tihti ja sageli kohtutakse koolinoortega, ettevõtete ja asutuste töötajatega, maainimestega, viiakse läbi ekskursioone mööda Salaspilsi territooriumi, kogutakse materjale Salaspilsi ansamblimuuseumile. Rühma liikmeid autasustatakse enne miitingut elava antifašistliku tegevuse eest Nõukogude Sõjaveteranide Komitee aumedalite ja rinnamärkidega. Algab pidulik hetk - rongkäik Salaspilsi ansambli tseremooniaväljakule, kus toimub miiting. Endised vangid krooniga sammaste ees. Kõlab leinamuusika. Miitingut tähistab vaikusehetk Salaspilsi 100 000 mõrvari auks. Esimesena võttis sõna endiste vangide esindaja. Ta räägib fašistide poolt Salaspilsis toime pandud kuritegudest ja lubab oma liikmete nimel kõik oma jõupingutused rahu nimel pühendada. Räägivad tööliste, sõdurite, kommunistlike noorte esindajad. Mängib muusika, laulab koor, loeb luulet. Lillede ja pärgade asetamine ralli lõpus. Tundub, et Salaspils hakkab tasapisi lilledesse vajuma. Kõik miitingul osalejad kõnnivad mööda lillemägesid, soovides vaikselt, et meie tulevased põlvkonnad ei kogeks enam kunagi sõjakoledusi.

Kasutatud allikad ja viited:

Väljavõte testist on võetud nõukogudeaegsest Salaspilsi surmalaagri väljaandest (1973). Teksti autor on teadmata.

25.jpg
26.jpg
27.jpg

Seotud objektid

Salaspilsi memoriaalansambel

Salaspilsi memoriaalansambel ja ajaloonäitus asub Salaspilsi piirkonnas, 1,2 km kaugusel Riia-Daugavpilsi maanteest A6. Salaspilsi memoriaal avati 1967. aastal kohas, kus Teise maailmasõja ajal asus Salaspilsi laager. See on müütidest ja pooltõdedest ümbritsetud koht, mida kasutati nõukogude propaganda jaoks, natside kuritegude ja kommunistliku ideoloogia näidis. Salaspilsis asus karistuslaager, mis oli osa Saksamaa karistusasutuste süsteemist. See sarnanes koonduslaagritega, kuid ei olnud üks neist. Laager loodi selleks, et Riia vanglates poleks liiga palju vange. Laager oli politseivangla laiendus. Siin hoiti vangis erinevaid inimesi, näiteks juute, Punaarmee sõjavange, tööle hilinejaid, poliitvange, kriminaalkurjategijaid, prostituute, Läti vastupanuliikumise liikmeid ja Saksa armees või politseis teeninud balti sõdureid. Laagris võis ühtaegu olla kuni 2200 vangi. Surma põhjustasid peamiselt (~2000) kehv toit, töötingimused, kehaline karistamine ja haigused.