Irbene raadioteleskoopide kahjustused

IrbenesRadioteleskops F64

Enne Irbene lahkumist kahjustas Nõukogude armee kõiki raadioteleskoopide süsteeme

On olemas versioon, et oli plaan neid õhku lasta, kuid pärast raadioastronoomide ja teadlaste proteste jäid nad puutumatuks / kaks vasturääkivat versiooni lõhkamisest - üks, armeed tahtsid seda teha, teine - järeltulijad. sõjabaas Lätist. Ilmselt kartuses, et lahkunu võib varsti tagasi tulla ... /. Lahkudes kahjustas sõjavägi aga antennisüsteeme nii palju, kui nad õppisid - kaablid said naelad terveks, elektrimootorid olid happekattega, juhtplokid muudeti kasutuskõlbmatuks.

 
Loo ülestähendaja: Normunds Smaļinskis, Jana Kalve
Kasutatud allikad ja viited:

www.diggers.lv; www.necton.lv; www.ostrog.lv ja muud allikad

 

Seotud objektid

Zvaigznīte - Irbene militaarhooned

See 200 hektari suurune ala oli kunagi ülisalajane sõjaväebaas, kus asus sõjaväeüksus 51429.

Ventspilsi Rahvusvaheline Raadioastronoomiakeskus

Ventspilsi Rahvusvaheline Raadioastronoomiakeskus, mida tuntakse ka Irbene raadioteleskoobi nime all, asub endises Nõukogude sõjaväelinnakus Irbenes. Kosmoseluurejaam „Zvjozdochka” (Väike Täht) oli kunagi sõjaväeüksus nr 51429. Selle salajase Objekti kogupindala oli 200 hektarit. Objekt sai avalikuks alles 1993. aastal. Algselt oli siin kolm antenni, mille abil võisid sõjaväelased kinni püüda ja pealt kuulata vaenuliku lääne telefonikõnesid.

Praegu tegutseb Irbenes raadioastronoomiakeskus, mis on maailmas suuruselt kaheksas. Selles töötab 32 m kõrgune pöörlev paraboolantenn RT-32, mis on kõige suurem seesugune antenn Põhja-Euroopas ja suuruselt kaheksas maailmas, ning veel üks 16 m kõrgune antenn RTs-16. Seade uurib kosmosesignaale. Kõige kaugemad kinnipüütud signaalid on olnud pärit Luige tähtkujust. Ekskursioon sisaldab jalutuskäiku Irbene endise sõjaväelinnaku territooriumil, tutvumist maa-aluse tunneliga ja raketikonstruktori Friedrich Zanderi mälestustoa külastamist Kristālsi-hoones.